İnci | John Steinbeck | Kitap Yorumu | DUYGUBLOG

 


Kitabın Adı: İnci
Orijinal Adı: The Pearl
Yazarı: John Steinbeck
Sayfa Sayısı: 67
Türü: Dünya Klasiği
Çevirmeni: Tomris Uyar



Merhaba arkadaşlar. İşte yeni bir kitap yorumu ile geldim. İnci kitabı. Bu yukardaki fotoğrafı olan kitabın basımı sanırım artık basılmıyor. Birisi bana okumam için verdi. Yani eğer internette araştırırsanız bu basımını bulmazsınız sanırım. Zaten bulamayın da çünkü kitapta çok fazla yazım yanlışları var, okurken anlayabiliyorsunuz ama hiç iyi değildi. Ve bu yayının sayfa sayısı 67 yani diğer yayınlara göre kısa ama içeriği aynısıdır diye düşünüyorum çünkü bu kitaptaki kenarlıklar bir tık daha küçüktü sanki. Her neyse dostlar. Siz bu yayından uzak durun diyelim ve yoruma geçelim.           


Kitapta yoksul ama mutlu bir ailenin, çocuğu dolayısıyla kocaman bir inci bulmaları ile başlıyor. Tabi küçük bir kasabada yaşadıklarından herkesin haberi oluyor bu inciden. Kötü insanlar bu incinin peşine düşüyor, evin babası olan Kino'yu yaralıyorlar. Daha bir sürü kötülük yapıyorlar. Hayat bu aileye adeta zehir oluyor. En sonunda Kino, karısı Juana Ve birde çocukları Coyotito alarak şehir merkezine gidip inciyi satmak isteyince adamlar yine peşlerine düşüyor tabi. Bundan sonrasını da söyleyip heyecanı kaçırmayım. Kitabın sonu hüzünlü bitiyor. Durun! sonunu tahmin etmeyin. Okuyun ve görün. Şimdi gelelim kitabı nasıl bulduğuma


Dostlar kitap şu televizyon filmlerindeki gibi geldi bana. Çok basitçe anlatmış. Ve incinin getirdiği kötülük. İşte konu bu. 100 temel arasında yer alabilecek kadar iyi mi onu baya bi' sorgulamam gerek. Yani kısaca güzeldi ama bu tarzlardan çok var. Fakir birisi zengin olur sonra zenginliği ona bela olur. Ama sonuçta kaç yıllar önce yazılmış bir kitaba göre iyiydi. 


3/5                  



KİTAP AÇIKLAMASI          


Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen John Steinbeck'in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Tomris Uyar'ın sunuş yazısında belirttiği gibi, "İnsanoğlunun umudunun, var olma direncinin seyreldiği bir tarih anında olanca görkemiyle gerçek umudun türküsünü söylemiştir. Tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun." Bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir.

Bir Meksika halk hikâyesinden esinlenmiş İnci, bir zamanlar İspanya Kralı'na büyük zenginlikler getiren bir koyda yaşayan fakir bir inci avcısının, Kino'nun ve ailesinin hikâyesini anlatır. Kino'nun çocuğunu kurtarmak umuduyla daldığı denizden çıkardığı eşi benzeri görülmemiş inci, yalnızca umut değil yıkım da getirecektir. İncinin özü insanların özüne; Kino'nun kulaklarında çınlayan ve kasabaya yayılan İncinin Türküsü, ailenin, kötülüğün, umudun ve düşmanlığın türküsüne karışacaktır.
Steinbeck, Kino'nun derinliklerden söküp çıkardığı inci ile içinde yaşadığımız dünyaya ve insanın dramına ışık tutuyor.


Diğer yazım Link: https://duygublog16.blogspot.com/2021/01/kuyucakli-yusuf-kitap-yorumu-duygublog.html   Kuyucaklı Yusuf



2 Yorumlar

  1. Ben de tam bu basımın kapağı ne güzelmiş diyordum :) Yazık oldu... Gerçi belki de kapaktan değil fondan dolayı güzel gelmiş olabilir. Konusu ilginçmiş keşke bu kadar ince bir kitap olmasaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çokta ince değil. Sadece bu yayınevininki 67 sayfa. İnternetten araştırdığımda çoğunluğu 100 sayfa kadar :)

      Sil
Daha yeni Daha eski