Çiçero Yüzyılın Casusu | Kitap Yorumu | DUYGUBLOG

 


 Adı: ÇİÇERO YÜZYILIN CASUSU
Yazar: Diello Elyesa
Sayfa Sayısı: 216
Yayın Evi: Elhamra Yayınları
Tür: Polisiye, Roman

Merhaba öncelikle, bu kitabı A101 marketini gezerken görmüştüm ve internetteki fiyatlarından çok daha ucuz bir fiyata almıştım. Hemen de okudum ve bitirdim. Kitabın ilk girişinde Bazna' nın da fotoğraflarıyla birlikte kısaca Çiçero' nun hayatı ve yaptığı işlerden bahsedilmiştir. Ayrıca kitabın başında bir karakter dizini de vardır. 

2. Dünya Savaşı sırasında İngilizler de Almanlarda Türkiye'yi kendi yanlarında savaşa sokmak istiyorlardı. Türkiye halen tarafsızlığını sürdürürken Çiçero İngiliz büyükelçisinin yanında bir kavas olarak çalışıyordu. Kod adı Çiçero, asıl adı ise Elyesa Baznadır

İngiliz Büyükelçiliği'nden ele geçirdiği belgelerin fotoğraflarını çekiyor ve bunları Almanlara satmayı planlıyordu. Almanlar' a bu teklifi yaptığında karşılığında büyük paralar istedi. Almanlar' ın teklifi kabul etmesi üzerine hayatını daha çok rikse atıp daha çok belgeler fotoğrafladı ve daha çok paralar kazandı. Ancak Almanlar basit bir uşağın bu kadar gizli bilgileri ele geçirmesine pek inanmadı ve Çiçero hakkında hep bir kuşkuya düştüler ve ona güvenemediler. 1944' de İngilizler bir casustan haberleri oldu ve kendince önlemler almaya  başladılar. Bunun üzerine Elyesa dikkat çekmeden istifa etti ve İngiltere' den bavuluyla ayrıldı. Artık zengin olduğunu düşünen Elyesa, Türkiye' ye yerleşip parasını harcamaya başladı ancak paraların sahte olduğunu sonradan anlar ve sefalet içinde ölür. 

~Kitabı beğendim mi sorusuna gelirsek de kitabın güzel, sade ve anlaşılabilir bir yazımı vardı. 2. Dünya Savaşı konusunda da bilgi sahibi olacağınız bir kitap. Yazar kendi duygularını da biraz içine katmış. O kadar bayıla bayıla değil ama bence okunabilir ve bence okuduktan sonra Çiçero olayına farklı bir gözle bakacaksınız. Ayrıca Çiçero' yu daha yakından tanımak isterseniz filmi ve sanırım dizisi de var. Siz izlediniz mi? Ben hiç izlemedim ama yakında izlemeyi düşünüyorum.
5/4 
"Aslında casus olmakla hırsız olmak arasında fazla bir fark yoktur. Amaç çalmak. Hırsız mücevherleri çalar, ajan ise sırları"

 

KİTAP AÇIKLAMASI 


Bir Türk 2. Dünya savaşı’nın kaderini değiştirdi, ama bunu yalnızca üç kişi biliyordu.

“Bu kitap, macera romanları arasında Sherlock Holmes’un keşfi kadar büyük bir gelişmedir.”

- Charleston News & Courier

“Çiçero, James Bond’u amatör hissetmenize sebep olacak.”

- Wilmington News

Askerliğini Çankaya Köşkü’nde Atatürk’ün yanında yapan Elyesa Bazna’nın kod adı Çiçero’ydu. Ve bu sessiz casus Çiçero, yalnızca bu kitapta konuşuyordu!

“Çiçero, 2. Dünya Savaşı’nın en korkusuz ve tehlikeli ajanıydı. İngiliz diplomatik kodlarını çözmüş, Almanlara; Stalin, Roosevelt, Churchill’in Yalta Antlaşmaları’nı bildirmiş ve onlara ‘Overlod Operasyonu’nun Avrupa’nın istilasının kod adı olduğunu söylemişti.”

- Dayton Daily News

Uluslararası ilişkilerde yaşanılan perde arkası olaylarla sıkça ismi duyulan bu esrarengiz casusun, gizemli hayat öyküsünü en ince ayrıntısına kadar, “Çiçero - Yüzyılın Casusu”ndan öğreneceksiniz.

“Türkiye İngiliz Büyükelçisi’nin uşağı, savaş zamanının çok önemli sırlarını nasıl Almanlara sattığını anlatırken, içindeki karakterler bu harika kitaba müthiş bir heyecan katıyor.”

- Saturday Review

Yıllar öncesine ait inanılmaz bir casusluk hikâyesinin yalın ve dramatik detayları ile tanışmaya hazır mısınız?


Siz bu yazımı beğendiniz mi? kitaptan etkilendiniz mi? 

yorumlarda fikrinizi belirtmeyi unutmayın!



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski