Şu zamana kadar okuduğum en iyi fantastik ve mitolojik romanlardan biriydi Ben, Kirke. Böyle dediğim için sanki çok mitolojik tarzı okuduğumu sanmayın ama bu roman bir acayip güzel, Serçe kitabının yazarının da dediği gibi bu hikaye sizi Kirke'nin yaptığı bir büyü gibi içinize çekecek.
~ Madeline Miller' in yazdığı bu mitolojik kitap Titanlılardan biri olan Kirke' nin yaşadıklarını konu alıyor. Diğer mitolojik tanrılardan daha farklı olan güneş tanrısı Helios' un kızı Kirke cadılık yeteneklerini fark eder ve yaptığı büyüler sebebiyle bir adaya sonsuza denk kapatılma cezasına çarptırılır. Bu adada büyücülük yeteneklerini daha çok geliştirir. Ölümsüz bir tanrıdır fakat sesi aynı ölümlüler gibidir bu yüzden kimse onunla evlenmek arkadaş olmak istemez, o da kendisini bitkilerin içinde bulur. İlgi çekici olaylar içinden geçer.,
Bu kitap yeni mitoloji okumaya başlayanlar isteyenler için tam bir fırsat diyebilirim. Kitaba yeni başladığınızda ve karakterlerin özelliklerini tam olarak bilemiyorsanız birazcık sıkıcı gelebilir ama kitap biraz daha ilerlediğinde karakterler azalıyor ve sizi tamamen olayın içine hapsediyor. Ayrıca kitabın en son sayfalarında karakter dizini yer alıyor ve anlaşılması daha basit hale geliyor. Daha çok anlaşılması için "karakter dizini" cümlesini biraz daha açıyım.
Kitabın en sonundaki sayfalarda Titanlar, Olimposlu Tanrılar, Ölümlüler ve Canavarlara ait karakterlerin özelliklerini tek tek yazılı. Yani eğer mitolojik karakterleri bilmiyorum okuyamam ya da anlamam derseniz bir daha düşünün derim. Bende alırken bu yüzden çok düşünmüştüm ama şimdi iyi ki almışım diyorum :)
KİTAP AÇIKLAMASI
NPR, Washington Post, Buzzfeed, People, Time, Amazon, Entertainment Weekly, Bustle ve Newsweek’e göre Yılın En İyi Kitabı
Goodreads okurlarına göre 2018’in En İyi Fantastik Kitabı
“Bu dikkat çekici hikâye sizi, Kirke’nin yaptığı bir büyü gibi etkisi altına alacak.”
- Mary Doria Russell, Serçe’nin yazarı -
“Tek kelimeyle büyüleyici ve zarif anlatımıyla Ben, Kirke, kadın yaşamının sıradan ve de sıradışı bir hikâyesi.”
- Eimear McBride, Kız Natamam Bir Şeydir ‘ in yazarı -
Ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. Ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikâye olmazmış gibi.
Ama yanılıyorlar, yanılıyorsunuz: Cadılık illa nefret, kıskançlık ya da başka türlü bir kötülükten doğmaz; ben ilk büyümü aşkımdan yapmıştım.
Ben, Helios’un kızı, Aiaie Cadısı Kirke. Hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını bekledim. Bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar. Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.
Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi: Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.
–––––––~––––––~––––––
Ben, Kirke’de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.
SON SÖZ
Peki siz mitolojik kitaplar okuyor musunuz? İlk kitap yorumumu nasıl buldunuz?
Yeni bir yazıya kadar bay bay diyorum ve sözü size bırakıyorum.⤵
hoşgeldiiiiiin hihihi :)
YanıtlaSil:)
Sil